Meteen naar de content

Maquette onthuld van onderzoekscentrum ETpathfinder

Donderdag 18 juli heeft het consortium van Belgische, Duitse en Nederlandse kennisinstellingen in Antwerpen hun plannen gepresenteerd voor Einstein Telescope en ETpathfinder. De Vlaamse minister van innovatie Philippe Muyters onthulde bij die gelegenheid een maquette van ETpathfinder, die in Maastricht gebouwd zal gaan worden.

In het ETpathfinder-onderzoekscentrum kunnen lasers, spiegels en ophangsystemen worden ontwikkeld voor toekomstige zwaartekrachtsgolf-detectoren. De onthulde maquette van schaal 1:20 is met 3D-printers gemaakt door het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef in Amsterdam.

De Einstein Telescope wordt een ondergronds zwaartekrachtsgolven-observatorium in de vorm van een driehoek met zijden van tien kilometer. Het observatorium kan trillingen van het universum opvangen, die ontstaan als in het heelal sterren of zwarte gaten op elkaar botsen.

In 2021 beslist Europa over de locatie van een Einstein Telescope. Het Italiaanse eiland Sardinië of een gebied rond het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland kunnen geschikte locaties zijn.

Schaalmodel (schaal 1 op 20) van de onderzoeksfaciliteit ETpathfinder. In dit onderzoekscentrum kunnen lasers, spiegels en ophangsystemen worden ontwikkeld voor toekomstige zwaartekrachtsgolf-detectoren. Wie goed kijkt, ziet onderin de opengewerkte toren een goudkleurig spiegeltje zitten. Foto: Nikhef/Marco Kraan.

ETpathfinder
Ongeacht de locatie van de Einstein Telescope bouwt het Belgisch-Duits-Nederlandse consortium een onderzoeksfaciliteit in Maastricht. Die onderzoeksfaciliteit, ETpathfinder genaamd, moet uitgroeien tot een internationaal centrum voor onderzoek naar zwaartekracht-astronomie, hogeprecisiemeettechnieken, seismische isolatie, meet-en-regelsoftware, cryogene techniek en (quantum)optica.

Startkapitaal
De financiering van ETpathfinder gebeurt met middelen uit het Europese Interreg-programma, aangevuld met startkapitaal van de Nederlandse en Vlaamse Overheden, de betrokken provincies en de universiteiten.

Kruisbestuiving
In ETpathfinder wordt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan op industriële schaal. Een voorbeeld is het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor sterk gekoelde siliciumspiegels. Nick Van Remortel, hoogleraar fysica aan de Universiteit Antwerpen, is verheugd over het onderzoekscentrum: “Het leidt tot een kruisbestuiving tussen wetenschap, technologie en industrie.”

Deel dit artikel