Meteen naar de content

Opnieuw steun voor Einstein Telescope in parlement Noordrijn-Westfalen

De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moet zich bij de Duitse federale regering hard maken voor de komst van Einstein Telescoop naar de grensregio van Nederland, België en Duitsland. Dat staat in een motie van vier partijen in het parlement van Noordrijn-Westfalen.

De Europese Einstein Telescope wordt een wetenschappelijk observatorium van wereldklasse voor zwaartekrachtsgolven uit het verre heelal. De ondergrondse faciliteit moet tien keer gevoeliger worden dan zijn voorgangers en biedt een unieke kans voor de wetenschap en economie in de gastlanden. In Nederland, België en Duitsland bereiden onderzoekers, bedrijven en overheden dan ook een zogeheten bid voor om Einstein Telescoop naar de Euregio Maas-Rijn (EMR) te halen, de grensregio van de drie landen.

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is al voorstander van de komst van Einstein Telescope naar EMR en onder andere de RWTH Aken werkt al actief aan de voorbereiding daarvan. De Duitse federale regering heeft zich nog niet uitgesproken voor de grensregio als lokatie van Einstein Telescope. Daar moet verandering in komen, vinden de vier partijen FDP, CDU, SPD en de Groenen in het parlement van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

In een motie roepen de vier partijen de regering van de Duitse deelstaat op om het belang van Einstein Telescope te benadrukken bij het federale ministerie van onderwijs en wetenschap. Het ministerie moet Einstein Telescope bijvoorbeeld op de nationale routekaart voor onderzoeksinstellingen zetten. Ook moet er overleg komen met de regeringen van de buurlanden over de financiering van het project. De Nederlandse regering reserveerde al 870 miljoen euro als de grensregio wordt gekozen als lokatie voor het project.

“Wereldwijde uitstraling”

“De Einstein Telescope is een project van cutting-edge onderzoek met een wereldwijde uitstraling”, stelt de parlementaire motie. “Die zal unieke astrofysische informatie opleveren en inzicht in fundamentele natuurkunde, van zwarte gaten tot neutronensterren.”

In een persbericht stelt woordvoerder Dr. Werner Pfeil van de FDP-fractie in Noordrijn-Westfalen dat de Einstein Telescope ook een uitstekende kans is voor de economie in de drie gastlanden. “Dit zal zorgen voor grote directe en indirecte werkgelegenheid in de drie landen door innovatie en technologieoverdracht.”

Lees verder:

Deel dit artikel