Meteen naar de content

Met project E-TEST bereidt Euregio Maas-Rijn zich voor op de Einstein Telescope

Vandaag vindt de online startbijeenkomst van het project E-TEST plaats. Het project wordt ondersteund en gefinancierd door de Europese Unie via het Interreg V-A EMR-programma, en gecoördineerd door wetenschappers van de Universiteit van Luik. Met een budget van 15 miljoen euro stelt dit project het consortium in staat om onderzoek te doen naar de ondergrond van de mogelijke locatie van de zwaartekrachtsgolfdetector, in het grensgebied van de drie landen (de Euregio Maas-Rijn). Daarnaast kunnen de wetenschappers nu voor het eerst een prototype bouwen van een innovatieve hangende siliciumspiegel op cryogene temperatuur.

Persbericht – 9 oktober 2020 – Ter gelegenheid van de online startbijeenkomst van het Interreg V-A EMR E-TEST project

Het E-TEST consortium bestaat uit 11 partners: ULiège, Fraunhofer ILT, RWTH Aachen, Universiteit Hasselt, KULeuven, Nikhef, UniBonn, NMWP, KNMI, Universiteit Maastricht en UCLouvain.

De kick-off van het project E-TEST, oorspronkelijk gepland voor het voorjaar en uitgesteld vanwege de coronacrisis, werd op 9 oktober 2020 online gehouden. 150 Belgische, Nederlandse en Duitse wetenschappers en bedrijven woonden de bijeenkomst bij.

Het E-TEST-project wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg V-A Euregio Maas-Rijn-programma, met 7,5 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De andere helft van de financiering is afkomstig uit Wallonië, het Vlaamse Gewest, de provincie Belgisch Limburg, de provincie Vlaams-Brabant, Noordrijn-Westfalen, de provincie Nederlands Limburg en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, alsmede uit de eigen middelen van de projectpartners.

E-TEST: twee projecten in één

Er zijn twee belangrijke redenen waardoor de Einstein Telescope veel nauwkeuriger wordt dan bestaande zwaartekrachtsgolfdetectoren. Ten eerste komt de detector 250 meter onder de grond, ver weg van geluid en andere verstoringen. De tweede reden is dat de Einstein Telescope nieuwe en innovatieve technologieën zal bevatten. Het E-TEST-project focust op beide aspecten: de bodem en technologische innovatie.

Het eerste deel van het E-TEST-project bestaat uit een grondige studie van de ondergrond, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van sensoren en sondes die op een diepte van 300 meter worden geplaatst, om de ondergrond in kaart te brengen en te modelleren om de stabiliteit ervan te garanderen. Deze studie zal het mogelijk maken om de mogelijke locatie van de Einstein Telescope te bepalen, en het ontwerp ervan in de regio te optimaliseren.

Links: geologisch onderzoek, rechts: 3D-impressie van het prototype van de cryogene spiegel, afbeelding van CSL

Het tweede deelproject bestaat uit de ontwikkeling van een prototype van een grote hangende spiegel op cryogene temperatuur, een prototype dat nog nooit eerder is geproduceerd. De implementatie van dit prototype zal het mogelijk maken om de technologie te valideren die de gevoeligheid van de Einstein Telescope voor laagfrequente zwaartekrachtsgolven, gegenereerd door de samensmelting van zeer massieve zwarte gaten, sterk zou kunnen verbeteren. Het prototype zal worden ontwikkeld in het Centre Spatial de Liège (CSL).

In het E-TEST-project ontwikkelen partners uit de wetenschap en de industrie samen nieuwe technologieën. De installatie in Luik is complementair aan het onderzoek dat zal worden uitgevoerd met het R&D-lab ETpathfinder in Maastricht. Het belangrijkste verschil is dat ETpathfinder een complete interferometer bouwt die de interactie tussen verschillende subsystemen kan testen, terwijl het E-TEST project zich richt op specifieke concepten.

Meer informatie

Bezoek de website van het project E-TEST voor meer informatie en het volledige persbericht.

 

 

Deel dit artikel