Meteen naar de content

Einstein Telescope en industrie verkennen samen technologische uitdagingen

De Einstein Telescope brengt unieke technische uitdagingen met zich mee. Die kan de wetenschap niet alleen oplossen, en daarom is samenwerking met bedrijven belangrijk. Tijdens webinars op 1 en 15 juli verkenden specialisten uit de wetenschap en de industrie samen de uitdagingen en samenwerkingsmogelijkheden.

67 mensen schreven zich in voor de eerste kennismakingssessie op 1 juli. Op 15 juli vonden zeven sessies plaats, die zich elk richtten op een specifiek onderwerp. In totaal namen 51 verschillende bedrijven en organisaties deel aan de discussies. Die waren soms vrij algemeen, maar bevatten ook specifieke oplossingen voor bijvoorbeeld vacuümsystemen, sensoren en de algemene infrastructuur.

Marco Beijersbergen is voorzitter van het roadmap-team voor Advanced Instrumentation van de Topsector Hightech Systemen en Materialen. Hij is mede-initiatiefnemer van deze webinarserie en is blij met de opkomst en de verstrekte informatie. Ook legt hij uit waarom de Einstein Telescope interessant is voor bedrijven: “Er is technologie nodig op en voorbij de grens van wat op dit moment mogelijk is en daar wordt veel geld in geïnvesteerd. Als bedrijven de kans krijgen volop in de ontwikkeling en bouw mee te doen kunnen ze niet alleen laten zien wat ze kunnen en hopelijk wat geld verdienen. Maar ze kunnen ook nieuwe technologie en producten ontwikkelen die ze direct ook aan anderen kunnen aanbieden.”

Hij wijst ook op de uitdagingen: “In een project als de Einstein Telescope is het complex om te zien waar de kansen liggen. Het is belangrijk om verder te gaan dan het 1-op-1 zoeken naar samenwerking. Dit webinar is een begin, maar er is meer voor nodig.”

Frank Linde is programmaleider zwaartekrachtsgolven bij Nikhef, en een van de drijvende krachten achter de Einstein Telescope. Hij bevestigt dat “we ons meer zullen openstellen. In het komende jaar zullen er vervolgbijeenkomsten plaatsvinden en zal er meer informatie online beschikbaar komen. Maar we moeten vooral samen aan dit proces werken.”

Over de Einstein Telescope

De Einstein Telescope is een toekomstige zwaartekrachtsgolfdetector. Dit ondergrondse observatorium zal veel gevoeliger zijn dan de huidige detectoren. Hierdoor kunnen wetenschappers straks delen van het heelal observeren die door de huidige instrumenten niet ‘gezien’ kunnen worden. Er zijn twee mogelijke locaties voor de Einstein Telescope: Sardinië en het grensgebied van België, Duitsland en Nederland (de Euregio Maas-Rijn).

Komende jaren 20 M€ voor opdrachten voor de industrie

Het zal nog jaren duren voordat we weten of de Einstein-telescoop in de Euregio Maas-Rijn komt te staan, maar het is belangrijk om al vroeg uitdagingen en kansen te verkennen. De ETpathfinder van het R&D-lab en het project E-TEST bieden nu al mogelijkheden. In de komende drie jaar zal in deze projecten 20 miljoen euro beschikbaar zijn voor orders aan de industrie. De Universiteit Maastricht en de Universiteit van Luik coördineren deze innovatieve projecten die zullen bijdragen aan de ontwikkeling en het testen van technieken voor gravitatiegolfdetectoren.

 

 

 

Afbeelding: Virgo collaboration

Deel dit artikel