Welkom bij Einstein Telescope

Selecteer een taal om door te gaan

Bienvenue au Einstein Telescope

Sélectionnez une langue pour continuer

De Einstein Telescope?

De Einstein Telescope wordt een geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtsgolven. De grensregio van Nederland, België en Duitsland is hiervoor een ideale locatie. Dit is vanwege de rust, de stabiele bodem, en het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en hightech bedrijven.

Komt dit centrum voor onderzoek naar het verre heelal in deze regio te staan? Onderzoekers, bedrijven en overheden in Nederland, België en Duitsland verkennen samen de mogelijkheden.

Als sterren botsen of zwarte gaten ontstaan, trilt de ruimte

Zwaartekrachtsgolven bevatten informatie over de meest extreme gebeurtenissen in het heelal, van de aard van zwarte gaten en neutronensterren tot de eerste momenten na de oerknal. Met zwaartekrachtsgolven kunnen we het heelal bestuderen als nooit tevoren.

Een nieuwe manier om naar het heelal te kijken

Einstein Telescope wordt het gevoeligste observatorium voor zwaartekrachtsgolven

De Europese Einstein Telescope kan tot duizend keer méér bronnen van zwaartekrachtsgolven opsporen dan al zijn voorlopers. Een uitdaging van wereldformaat, met grote kansen  voor wetenschap en techniek.

Einstein Telescope opent een nieuw venster op het heelal
ET graphic

Euregio Maas-Rijn: een droomlocatie voor Einstein Telescope

De Einstein Telescope kan zijn metingen alleen doen in een stille omgeving zoals het grensgebied van Nederland, België en Duitsland. Daar maakt de stabiele bodem gevoelige metingen mogelijk. Dankzij het ecosysteem van omringende kennisinstellingen en hightech bedrijven maakt de Einstein Telescope een vliegende start.

De hightech Euregio in beeld

Einstein Telescope is een unieke kans en impuls voor de regio

Een faciliteit als de Einstein Telescope trekt niet alleen toponderzoekers aan. Ook bedrijfsleven en economie in de regio hebben voordeel van de bouw en activiteiten.

Ontdek de impact van Einstein Telescope

Al vele kennisinstellingen, bedrijven en overheden zijn betrokken. Doe mee.

Rond 2024/2025 besluit een internationaal panel waar de Einstein Telescope wordt gebouwd. Dat brengt kansen met zich mee voor wetenschap, techniek, bedrijfsleven en economie. Wetenschappers, bedrijven en overheid verkennen samen de kandidatuur voor de Einstein Telescope.

Raak betrokken

Bijpraten met gemeenten over jongste ontwikkelingen

De vier burgemeesters, een aantal wethouders en ambtelijke ondersteuners uit Voeren (België) en aan Nederlandse kant Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals zijn deze week bijgepraat over de ontwikkelingen rond de Einstein...
Lees meer

Enthousiasme van de ‘Grijze Cellen’

De Einstein Telescope en de kansen die het ondergronds observatorium bieden, staan ook in Vlaanderen volop in de picture. Dat bleek recent ook weer tijdens een lustrumlezing aan de universiteit...
Lees meer