

De Einstein Telescope?
De Einstein Telescope wordt een geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtsgolven. De grensregio van Nederland, België en Duitsland is hiervoor een ideale locatie. Dit is vanwege de rust, de stabiele bodem, en het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en hightech bedrijven.
Komt dit centrum voor onderzoek naar het verre heelal in deze regio te staan? Onderzoekers, bedrijven en overheden in Nederland, België en Duitsland verkennen samen de mogelijkheden.

Als sterren botsen of zwarte gaten ontstaan, trilt de ruimte
Zwaartekrachtsgolven bevatten informatie over de meest extreme gebeurtenissen in het heelal, van de aard van zwarte gaten en neutronensterren tot de eerste momenten na de oerknal. Met zwaartekrachtsgolven kunnen we het heelal bestuderen als nooit tevoren.
Een nieuwe manier om naar het heelal te kijken
Einstein Telescope wordt het gevoeligste observatorium voor zwaartekrachtsgolven
De Europese Einstein Telescope kan tot duizend keer méér bronnen van zwaartekrachtsgolven opsporen dan al zijn voorlopers. Een uitdaging van wereldformaat, met grote kansen voor wetenschap en techniek.
Einstein Telescope opent een nieuw venster op het heelal
Euregio Maas-Rijn: een droomlocatie voor Einstein Telescope
De Einstein Telescope kan zijn metingen alleen doen in een stille omgeving zoals het grensgebied van Nederland, België en Duitsland. Daar maakt de stabiele bodem gevoelige metingen mogelijk. Dankzij het ecosysteem van omringende kennisinstellingen en hightech bedrijven maakt de Einstein Telescope een vliegende start.
De hightech Euregio in beeld
Einstein Telescope is een unieke kans en impuls voor de regio
Een faciliteit als de Einstein Telescope trekt niet alleen toponderzoekers aan. Ook bedrijfsleven en economie in de regio hebben voordeel van de bouw en activiteiten.
Ontdek de impact van Einstein Telescope
Al vele kennisinstellingen, bedrijven en overheden zijn betrokken. Doe mee.
Rond 2024/2025 besluit een internationaal panel waar de Einstein Telescope wordt gebouwd. Dat brengt kansen met zich mee voor wetenschap, techniek, bedrijfsleven en economie. Wetenschappers, bedrijven en overheid verkennen samen de kandidatuur voor de Einstein Telescope.
Raak betrokkenNieuws
Nieuws overzicht

Bijpraten met gemeenten over jongste ontwikkelingen
